Onderwerpen

SWAB adviezen over actuele antibioticabeleid vraagstukken

Regelmatig brengt de SWAB adviezen uit over actuele antibioticabeleid en actuele vraagstukken. Deze adviezen worden gecommuniceerd via onze webpagina met  nieuwsberichten. Hieronder vind u een overzicht van de meest recente SWAB adviezen, klik op het desbetreffende advies om naar het nieuwsbericht te gaan:

Tekorten van diverse suspensie- en disper vormen van amoxicilline, amoxicilline-clavulaanzuur en claritromycine - Maart 2024 

  Advies diagnostiek en empirische therapie en profylaxe ter behandeling/ voorkoming van invasieve aspergillose bij volwassen patiënten met influenza, opgenomen op een intensive care afdeling (herziene advies) - Januari 2024 en toelichting bij het advies. 

 Beschikbaarheid & bestelprocedure laatste-lijns-antibiotica - April 2023
 Advies diagnostiek en profylaxe ter voorkoming van invasieve aspergillose bij volwassen patiënten met influenza, opgenomen op een intensive care afdeling (herziene advies) - Januari 2023 ⇒ Let op, dit advies is herzien! Klik hier voor het herziene advies en toelichting bij het advies.
●  Lijst essentiële antimicrobiële middelen in Nederland - December 2022
●  Goed gebruik van (fluoro-) quinolonen - IV (vervolgbericht) - December 2020
● 
Beleid rond COVID-19 geassocieerde pulmonale aspergillose (CAPA) - April 2020
●  Medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 - Maart 2020
●  Goed gebruik van (fluoro-) quinolonen - III (vervolgbericht) - Juli 2019
●  Goed gebruik van (fluoro-) quinolonen - II (vervolgbericht) - Mei 2019
 Advies diagnostiek en profylaxe ter voorkoming van invasieve aspergillose bij volwassen patiënten met influenza, opgenomen op een intensive care afdeling - Januari 2019 ⇒ Let op, dit advies is herzien! Klik hier voor het herziene advies
●  Gebruik van (fluoro-) quinolonen - I - November 2018
  Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g is sinds 4 juli 2018 weer volledig beschikbaar - Juli 2018
  Geneesmiddel, tekort, mupirocine neuszalf - April 2018Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.