Onderwerpen

Educatie & nascholing

De SWAB organiseert en ondersteunt onderwijs voor medische professionals op het gebied van adequaat en doelmatig antibioticagebruik. Door de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren, streeft zij er naar een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan kostenbeperking. Het onderwijs kan gericht zijn op diverse medische professionals. Accreditatie voor dit onderwijs wordt aangevraagd bij de beroepsverenigingen van de betrokken doelgroepen.

Hieronder vindt u een overzicht van het huidige aanbod. Ga naar onze agenda voor een compleet overzicht van aankomende nascholingsactiviteiten. 


Onderwijs georganiseerd door de SWAB

  • SWAB-symposium (1 dag). Klik hier voor meer informatie
  • Nationale SWAB A-team meeting (1dag). Klik hier voor meer informatie
  • A-team ondersteunerscursus (3 modules). Bedoeld voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, deskundigen infectiepreventie, apothekers of andere niet-medici die starten of net werkzaam zijn als ondersteuner voor het A-team. Klik hier voor meer informatie.
  • SWAB webinar tijdens de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW)

Onderwijs georganiseerd in nauwe samenwerking met de SWAB

  • SWAB Basismodule Antibioticagebruik (1 dag) Klik hier voor meer informatie.
  • SWAB Basiscursus Antibiotic Stewardship (2 dagen)
  • Cursus Antibioticagebruik in de Praktijk (3 dagen) Klik hier voor meer informatie.
  • Webinar: "Antibiotica-allergie: hoe krijgen we onterechte registraties de zorgketen uit?"
    Tijdens de wereldwijde ‘Antimicrobial Awareness Week 2022’ in november, organiseerde de SWAB in samenwerking met de Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (RZN) een webinar die in het teken stond van antibiotica-allergie en de relatie tot antibiotic stewardship. Klik hier om het webinar terug te kijken. 

 

Onderwijs dat de SWAB-richtlijnen onderschrijft en onderwijst
Nog niet aangemeld.

Bent u organisator van onderwijs met als doel het verbeteren van antibioticabeleid door medische professionals en wilt u uw onderwijs aanmelden voor deze pagina, neemt u dan contact op met het secretariaat van de SWAB via het contactformulier. Wij streven ernaar uw verzoek binnen vier weken te beoordelen en een terugkoppeling te geven.

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.