Onderwerpen

SWAB in de media

Reformatorisch Dagblad (februari 2022)
Een recente studie die gunstige effecten van remdesivir bij coronapatiënten laat zien, geeft geen aanleiding om de landelijke richtlijnen te herzien. De virusremmer wordt daarom vooralsnog in Nederland niet ingezet in de strijd tegen corona. Lees hier het artikel waarin dr. M.G.J. de Boer uitleg geeft waarom de richtlijnen niet worden herzien (artikel alleen toegankelijk voor abonnees).

NOS (januari 2022)
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de coronapil Paxlovid van Pfizer voorwaardelijk goedgekeurd. Artsen reageren terughoudend en wijzen op diverse haken en ogen. Lees hier het artikel verder met dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) aan het woord.

Pharmaceutisch Weekblad (januari 2022)

Voorzitter dr. M.G.J. de Boer blikt terug op zijn werk tijdens de coronapandemie en het tot stand komen van de medicamenteuze behandeladviezen voor patiënten met COVID-19. Welke middelen zijn effectief? En welke middelen zijn niet werkzaam? “Wij gaan niet over één nacht ijs. We kijken of de werking van een middel voldoende overtuigend is aangetoond”. Lees hier het interview door het Pharmaceutisch Weekblad.

NTvG (december 2021)
Dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) is geïnterviewd over de -vaak onterecht- geregistreerde antibiotica-allergie in patiëntendossiers. Momenteel zijn er allerlei nieuwe initiatieven in Nederland die het bewustzijn op dit gebied proberen te vergroten. De SWAB heeft een nieuwe conceptrichtlijn ‘Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie’ ontwikkeld. Klik hier voor het NTvG artikel. 

Volkskrant (november 2021)
Lees hier een artikel waarin dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) geïnterviewd is over de coronapil. Dit artikel is alleen beschikbaar voor abonnees van de volkskrant.

NRC (november 2021)
Interview met dr. M.G.J. de Boer, voorzitter SWAB, over verschillende virusremmers tegen Covid-19. Lees hier het artikel verder met dr. M.G.J. de Boer aan het woord.

Volkskrant (november 2021)
Lees mee in het overzicht van de nieuwste cijfers van de Volkskrant: Welke medicijnen en technieken gebruiken artsen bij patiënten met COVID-19 op de IC. Dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) was een van de bronnen van dit artikel. Lees hier het artikel.

NOS NPO Radio 1 Podcast (november 2021)
Dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) was te gast bij de podcast van NOS NPO Radio 1. De podcast gaat over kanttekeningen bij de coronapil, klik hier om de podcast te beluisteren.

Volkskrant (november 2021)
Interview met dr. M.G.J. de Boer, voorzitter SWAB. Een pil die het risico op ziekenhuisopname na een corona-infectie flink verkleint, is ‘waarschijnlijk binnen enkele weken inzetbaar’ in Nederland. Dit zegt een woordvoerder van minister Hugo de Jonge. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA onderzoekt momenteel de effectiviteit en de mogelijke bijwerkingen van de nieuwe pil van farmaceut Merck, maar stelt dat lidstaten het middel desgewenst al kunnen inzetten. Nederland wil de resultaten van het officiële EMA-onderzoek afwachten, maar het ministerie verwacht dat die snel kunnen komen. Groot-Brittannië keurde deze week als eerste land de nieuwe coronapil goed voor gebruik en bestelde bijna een half miljoen doses. EU-lidstaten gaan waarschijnlijk gezamenlijk inkopen, waarna elk land een deel krijgt, vergelijkbaar met de Europese inkoop van vaccins. Lees hier het artikel verder waarin dr. M.G.J. de Boer ook geïnterviewd is, alleen beschikbaar voor abonnees van de Volkskrant. 

Financieel Dagblad (november 2021)
Interview met dr. M.G.J. de Boer, voorzitter SWAB. Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met corona, neemt weer snel toe. Mogelijk kunnen geneesmiddelen verlichting brengen en een nieuwe lockdown voorkomen. Welke medicijnen zijn al beschikbaar? En wat voor medicijnen komen er nog aan? 'Grote kans dat molnupiravir een nuttige toevoeging is', zegt Mark de Boer, internist-infectioloog van het LUMC Leiden en tevens voorzitter van de SWAB, de Nederlandse organisatie die artsen adviseert over de beste behandeling van covidpatiënten. Lees hier het artikel verder. Het artikel is alleen beschikbaar voor abonnees van het Financieel Dagblad. 

Televisie-uitzending Argos Medialogica (april 2021)
In de eerste maanden van de coronapandemie worden twee malariapillen gezien als hét medicijn tegen het virus: chloroquine en hydroxychloroquine. Het oude malariamiddel houdt de gemoederen, nu een jaar nadat artsen in de ziekenhuizen stopten met voorschrijven, nog altijd bezig. Hoe kon een omstreden medicijn uitgroeien tot zo’n grote hype? Kijk hier de aflevering waar dr. M.G.J. de Boer aan het woord is.

Interview (april 2021)
In een artikel op de website van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden leest u meer over het terugdringen van antibioticagebruik in de veehouderij. Hier is dr. E.M. Broens aan het woord, zij is veterinair microbioloog bij Universiteit Utrecht en tevens onderdeel van de SWAB deelnemersraad als vertegenwoordiger van de KNMvD. Lees hier meer.

Trouw (maart 2021) 
Geneesmiddel voor ernstige hersenontsteking wordt ineens niet meer gemaakt. Patiënten met een ernstige ontsteking van de hersenen en het hersenvlies, veroorzaakt door een schimmel, kunnen langere tijd niet het beste middel daartegen krijgen. De enige fabrikant ervan heeft om onduidelijke reden de productie van het medicijn flucytocine (merknaam Ancotil) gestaakt, meldt de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Lees hier meer over in het artikel van de Trouw met dr. M.G.J. de Boer aan het woord.

Medisch Contact (maart 2021) 
Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van COVID-19? Vandaag de belevenissen van internist-infectioloog dr. M.G.J. de Boer, voorzitter van de SWAB en werkzaam bij het LUMC. Hij maakt met SWAB-collega’s lange dagen om de leidraad ‘Medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19’ actueel te houden. Lees hier het artikel van Medisch Contact. 

NU.nl (november 2020)
Nederlandse artsen mogen het virusremmende middel remdesivir blijven gebruiken bij de behandeling van coronapatiënten, hoewel de WHO het middel afraadt. Dat adviseert de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Lees hier het artikel.

Planethealth (november 2020)
Zelfs in Nederland, gidsland als het gaat om het correct gebruik van antibiotica, neemt de antimicrobiële resistentie (AMR) toe. Vergeleken met tien tot vijftien jaar geleden is een duidelijk verschil waarneembaar. "Eigenlijk komt het in Nederland bijna nooit voor dat wij mensen in het ziekenhuis niet langer kunnen behandelen vanwege AMR”, stelt dr. M.G.J. de Boer, internist-infectioloog LUMC en voorzitter van de SWAB. Dat wil niet zeggen dat de problemen niet toenemen. Lees hier het artikel met dr. M.G.J. de Boer aan het woord.

Pharmaceutisch Weekblad (november 2020) 
Antibioticaresistentie geldt als een van de grootste bedreigingen voor de wereldgezondheid. Hoewel het met overgebruik van antibiotica meevalt in Nederland, is ook hier ruimte voor verbetering. “Slim omgaan met innovatieve ideeën biedt veel kansen om infecties in de toekomst goed en veilig te kunnen blijven behandelen”. Prof. dr. B.N.M. Sinha, secretaris van de SWAB, is door het Pharmaceutisch Weekblad geïnterviewd. Lees hier het artikel in het PW.

BNR Podcast (oktober 2020) 
Dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) was te gast bij de podcast van BNR. Hier praat hij over de medicijntekorten, klik hier om de podcast te beluisteren.

NOS (oktober 2020) 
Nederlandse ziekenhuizen kunnen de virusremmer remdesivir momenteel niet bestellen bij het RIVM. Het medicijn wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten met een longontsteking die aanvullende zuurstof nodig hebben. Lees hier het artikel van de NOS met aan het woord dr. M.G.J. de Boer en prof. dr. A. Verbon. 

Volkskrant (augustus 2020) 
Het veelbesproken medicijn hydroxychloroquine, bekend van de aanprijzingen door Trump en Bolsonaro, heeft tijdens de coronacrisis in de Nederlandse ziekenhuizen niets uitgehaald tegen COVID-19. Lees hier het artikel uit de Volkskrant met dr. M.G.J. de Boer aan het woord.

Medisch contact (juni 2020) 
Een middel dat alle coronavirussen remt, zou dat niet mooi zijn? Virologen denken dat het mogelijk is om zoiets te ontwikkelen, maar daar is veel tijd en geld voor nodig. Lees hier meer in het artikel uit het Medisch Contact met dr. M.G.J. de Boer aan het woord.

NOS (juni 2020) 
Dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) is door de NOS geinterviewd over de behandeling van COVID-19. Het SWAB advies voor de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2) leest u hier. Lees hier het artikel op NOS.nl. 

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (juni 2020)
Lees meer in het artikel uit de NTvG over het gebruik van hydroxychloroquine (HCQ) of chloroquine (CQ) bij patiënten met COVID-19, opgesteld door de leden van de leidraad commissie van de medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19.

NU.nl (mei 2020) 
Dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) is door NU.nl geinterviewd over de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2). Het SWAB advies leest u hier. Lees hier het artikel op NU.nl.

NPO Radio1 (april 2020)
Een speciale uitzending van het Oog, grotendeels gewijd aan de medische stand van zaken rondom corona. Aan het woord is dr. M.G.J. de Boer bij deze radio uitzending. Klik hier om de uitzending te beluisteren. 

Algemeen Dagblad (april 2020) 
Waar blijft het medicijn tegen corona? Zijn immuunremmers een oplossing? Het immuunsysteem is ontzettend complex, zegt dr. M.G.J. de Boer, internist-infectioloog bij het LUMC in Leiden. "Er zijn meer gevallen uit het verleden bekend waarbij we op immuunremmers hoopten, maar de resultaten in de praktijk heel erg tegenvielen”. Lees hier in het artikel van het AD welke kanshebbers er zijn.

het Parool (maart 2020)
Wereldwijd is er gekte ontstaan over het middel chloroquine, dat het coronavirus zou verzwakken. Maar komt het deze belofte wel na? Nederlandse experts leggen uit. Waaronder dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB). Lees hier het artikel uit het Parool.

NOS (maart 2020) 
Wereldwijd zijn al 90 onderzoeken geregistreerd waarin de veiligheid en werkzaamheid van medicijnen wordt onderzocht bij coronapatiënten. "Er is nog geen enkel medicijn waarvan we goede behandelresultaten hebben uit wetenschappelijke studie bij patiënten", zegt Mark de Boer. Lees hier meer in het NOS artikel over onderzoek naar medicatie bij patiënten met COVID-19.

Wetenschapskatern Trouw (maart 2020)
De ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, lijkt op griep. Maar subtiele verschillen in het virus kunnen grote gevolgen hebben. "We hebben deze ziekte nog lang niet in ­de vingers." Lees hier meer over het nieuwe coronavirus in het artikel waar dr. M.G.J. de Boer aan het woord is.

Podcast (oktober 2019) 
Dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) was te gast bij de podcast van Medical Innovation Company. Hier praat hij over de behandeling van Sepsis, klik hier om de podcast te beluisteren. 

Podcast (juni 2019) 
Dr. J. Schouten (lid van de SWAB werkgroep Antimicrobial Stewardship) was te gast bij de podcast van Medical Innovation Company. Hier praat hij over Antibiotic Stewardship teams in Nederland, klik hier om de podcast te beluisteren. 

De Volkskrant (april 2019)
De Volkskrant heeft een artikel gepubliceerd over niet leverbare antibiotica. In dit artikel reageert Prof. dr. J. Mouton (voormalig voorzitter SWAB) en dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) op dit onderwerp. Lees hier het artikel. 

De Volkskrant (maart 2018)
De Volkskrant heeft een artikel gepubliceerd over tekorten van veelgebruikte antibiotica. In dit artikel reageert dr. M.G.J. de Boer (voorzitter SWAB) en Drs. B. Hendriks (lid van de SWAB werkgroep Surveillance Antibioticagebruik)op dit onderwerp. Lees hier het artikel. 

Mijn gezondheidsgids (maart 2017)
Mijn gezondheidsgids heeft onlangs een artikel gepubliceerd over het antibioticabeleid met diagnostiek. Lees hier het artikel. 

Trouw (maart 2017)

Woensdag 15 maart 2017 is de special ‘Diagnostiek’ uitgekomen als bijlage dat gedistribueerd is bij dagblad Trouw. In de special is er aandacht besteedt aan antibiotica. In dit artikele geven prof. Dr. Johan Mouton, arts-microbioloog en voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) en prof. Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en onderdeel van de Taskforce Antimicrobiële Resistentie van de RIVM hun mening over dit onderwerp. Lees hier het artikel. 

 

Veelgestelde vragen

  • We ontvangen sinds het begin van de COVID-19 pandemie dagelijks veel berichten, vragen en suggesties van het brede publiek, gerelateerd aan COVID-19/SARS-CoV-2. Tot nu toe was onze insteek om elk bericht te beantwoorden. Dit is i.v.m. het toenemende aantal berichten inmiddels niet meer haalbaar.

    De SWAB is een wetenschappelijke stichting die richtlijnen en handvatten voor de behandeling van infectieziekten voor artsen en apothekers opstelt. De stichting is niet ingericht voor publiekscommunicatie en mag ook geen individueel (behandel-) advies geven.

    Inkomende berichten van niet vakinhoudelijk betrokkenen worden wel gelezen, maar enkel beantwoord indien we dit als noodzakelijk beschouwen. Wij danken u voor uw begrip.

  • Interview (juni 2020) 
    Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door de NOS geinterviewd over de behandeling van COVID-19. Lees hier het artikel op NOS.nl. 

    Interview (mei 2020) 
    Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door NU.nl geinterviewd over de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2). Lees hier het artikel op NU.nl. 

    Op onze webpagina SWAB in de media leest u meer artikelen over antibioticabeleid voor het algemene publiek. 


Alle veelgestelde vragen

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.