Onderwerpen
Delen via:

Informatie voor het publiek

Antibiotica zijn geneesmiddelen die de groei van bacteriën remmen. Bacteriën kunnen echter resistent (ongevoelig) worden voor antibiotica met als gevolg dat de infectie niet bestreden kan worden. Belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van resistentie is het veelvuldig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica.
De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is opgericht om het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie. Op onze SWAB website vindt u informatie over de mogelijkheden en beperkingen over antibioticagebruik.


Goed antibioticagebruik
Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met een campagne om te waarschuwen voor de gevolgen van overmatig gebruik van antibiotica. Bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Soms zijn antibiotica nodig om zo'n infectie te bestrijden. Bij verkeerd gebruik kunnen antibiotica hun werking verliezen. Daardoor zijn infecties in de toekomst minder goed te bestrijden. Ga daarom voorzichtig om met antibiotica. Via radiospotjes, video's op verschillende andere websites en folders en posters wordt aandacht gevraagd voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica. Het advies is: "Als het wordt voorgeschreven, gebruik het dan zoals de arts heeft aangeven". Lees hier meer over antibioticaresistentie. 


Toolkit
Het RIVM heeft informatiematerialen ontwikkeld voor publiekscommunicatie over verschillende onderwerpen, zo ook over antibioticagebruik. Deze informatiematerialen zijn bedoeld voor iedereen die voorlichting geeft over leefstijl ziekte en zorg. De materialen bestaan uit kant-en-klare voorlichtingsproducten of halffabricaten. De materialen zijn vrij te gebruiken onder bronvermelding. Het niet toegestaan om in (de inhoud van) de materialen veranderingen aan te brengen. Klik hier voor de toolkits van het RIVM.


Hoe ontstaat resistentie tegen antibiotica? 



Ebug
E-Bug is een educatief pakket voor basisscholen dat wordt gebruikt in verschillende landen. Het pakket bevat veel informatie en lesmateriaal voor leerkrachten van groepen 7 en 8. Op deze manier zijn eenvoudig lessen te verzorgen over de invloed van microben op onze gezondheid. Zie website E-Bug.


Spelletjes
Speel, ontdek en leer over cellen, virussen, bacteriën en microben.title

CELLS alive!

Veelgestelde vragen

  • De SWAB geeft geen individuele behandeladviezen (of uitleg hiervan) aan patiënten omdat er geen behandelrelatie kan bestaan volgens de WGBO (wet geneeskundige behandelovereenkomst). Voor individuele vragen adviseren wij daarom patiënten contact op te nemen met hun eigen behandelend specialist of huisarts. Deze kan altijd - indien nodig - specifieke vragen die niet door hem/haar zelf beantwoord kunnen worden overleggen met een specialist op dat gebied, of een verwijzing tot stand brengen.

  • We ontvangen sinds het begin van de COVID-19 pandemie dagelijks veel berichten, vragen en suggesties van het brede publiek, gerelateerd aan COVID-19/SARS-CoV-2. Tot nu toe was onze insteek om elk bericht te beantwoorden. Dit is i.v.m. het toenemende aantal berichten inmiddels niet meer haalbaar.

    De SWAB is een wetenschappelijke stichting die richtlijnen en handvatten voor de behandeling van infectieziekten voor artsen en apothekers opstelt. De stichting is niet ingericht voor publiekscommunicatie en mag ook geen individueel (behandel-) advies geven.

    Inkomende berichten van niet vakinhoudelijk betrokkenen worden wel gelezen, maar enkel beantwoord indien we dit als noodzakelijk beschouwen. Wij danken u voor uw begrip.

  • Interview (juni 2020) 
    Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door de NOS geinterviewd over de behandeling van COVID-19. Lees hier het artikel op NOS.nl. 

    Interview (mei 2020) 
    Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door NU.nl geinterviewd over de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2). Lees hier het artikel op NU.nl. 

    Op onze webpagina SWAB in de media leest u meer artikelen over antibioticabeleid voor het algemene publiek. 


Alle veelgestelde vragen

Gerelateerd nieuws

  1. Gepubliceerd op 01-06-2019

    SWAB zet zich in voor het vergroten van publieke bewustwording wat betreft AMR

    Antimicrobiële resistentie (AMR) wordt misschien wel de grootste uitdaging van de 21e eeuw. Publieke bewustwording en een sterkere verbinding tussen wetenschap, beleid en maatschappij, nationaal en internationaal, zijn noodzakelijk om meer vat te krijgen op AMR.

    Lees meer

Alle nieuwsberichten

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.