Nieuws

Overzicht van alle nieuwsberichten.
Delen via:

Nieuws

 1. Gepubliceerd op 03-06-2023

  Update CRG webpagina; EUCAST waarschuwing anaëroben disk diffusie actief

  De Commissie Richtlijnen Gevoeligheidsbepalingen (CRG) heeft een nieuwe EUCAST waarschuwing gepubliceerd over anaëroben disk diffusie. Dit betreft een korte samenvatting van de waarschuwing op de EUCAST website. Daarnaast heeft de CRG achtergrond informatie toegevoegd over ‘EUCAST breekpunten alleen voor paper-disks van 6mm’ en ‘Aminopenicilline document EUCAST’, en is er een FAQ toegevoegd over haemophilus disk diffusie.

  Lees meer
 2. Gepubliceerd op 09-05-2023

  Nationale SWAB A-team meeting & SWAB Symposium - 29 juni 2023

  Programma bekend en inschrijving is geopend.

  Lees meer
 3. Gepubliceerd op 26-04-2023

  Bestelprocedure ampicilline-sulbactam als laatste-lijns-antibiotica is operationeel.

  Na aztreonam is nu ook ampicilline-sulbactam beschikbaar in Nederland voor de behandeling van patiënten met infecties veroorzaakt door Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO).

  Lees meer
 4. Gepubliceerd op 11-04-2023

  EUCAST waarschuwing Cefiderocol gevoeligheidsbepalingen actief

  De Commissie Richtlijnen Gevoeligheidsbepalingen (CRG) heeft een nieuwe EUCAST waarschuwing gepubliceerd over Cefiderocol gevoeligheidsbepalingen. Dit betreft een korte samenvatting van de waarschuwing op de EUCAST website.

  Lees meer
 5. Gepubliceerd op 05-04-2023

  Beschikbaarheid & bestelprocedure laatste-lijns-antibiotica

  Lees meer
 6. Gepubliceerd op 23-03-2023

  II Save the date II Jaarlijkse SWAB Symposium & A-team Meeting 2023

  Donderdag 29 juni 2023

  Lees meer
 7. Gepubliceerd op 15-03-2023

  Nieuwe webpagina Commissie Richtlijnen Gevoeligheidsbepalingen (CRG)

  Lees meer
 8. Gepubliceerd op 13-03-2023

  Publicatiedatum NethMap gewijzigd

  In tegenstelling tot voorgaande jaren zal NethMap 2023 niet worden gepubliceerd in juni tijdens het landelijk SWAB symposium, maar in november tijdens de World Antimicrobial Awareness Week.

  Lees meer
 9. Gepubliceerd op 27-01-2023

  Advies diagnostiek en profylaxe ter voorkoming van invasieve aspergillose bij volwassen patiënten met influenza, opgenomen op een intensive care afdeling (herziene advies)

  Lees meer
 10. Gepubliceerd op 26-01-2023

  Beschikbaarheid laatste-lijns-antibiotica: cefiderocol, ampicilline-sulbactam en aztreonam nog niet op voorraad bij het RIVM

  Al in het tweede kwartaal van 2022 werd in samenwerking met RIVM en andere veldpartijen actie door de SWAB ondernomen om te voorzien in de toenemende behoefte aan laatste-lijns reserve-antibiotica. Hiervoor werd een ad hoc projectgroep ingericht.

  Lees meer
123456789

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.