Delen via:

Veelgestelde vragen

SWAB heeft de meest gestelde vragen voor u verzameld. Voor overige vragen kunt u terecht bij het SWAB secretariaat via onderstaand contactformulier.

 • Begin 2017 zijn alle activiteiten van de WIP gestaakt. De richtlijnen van de WIP worden aangeboden via de volgende website: https://www.rivm.nl/werkgroep-infectie-preventie-wip.

 • De SWAB heeft sinds 2006 een nationaal antibioticaboekje/antibioticaformularium samengesteld waarin adviezen worden gegeven voor therapie en profylaxe van de gangbare infectieuze ziektebeelden, en waarin ook de belangrijkste eigenschappen van alle antimicrobiële middelen te vinden zijn. Het SWAB-ID is vrij toegankelijk via onze website www.swabid.nl. De adviezen voor volwassenen zijn gebaseerd op de bestaande nationale evidence-based richtlijnen en het beleid in de opleidingsziekenhuizen. De ziektebeelden zijn in principe gerangschikt op ‘orgaansysteem’. Voor die gevallen waar dit niet het gezochte ziektebeeld oplevert, biedt de ’zoek’ knop meestal wel uitkomst.

  In de nieuwe editie 3.0, gelanceerd in januari 2019, is er naast een deel voor volwassen patiënten ook een deel voor kinderen. Het kinderdeel is samengesteld door de werkgroep antibioticabeleid bij kinderen, onderdeel van de sectie pediatrische infectieziekten en immunologie (SPII) van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). U kunt van het volwassenendeel naar het kinderdeel schakelen via de switch die linksboven te vinden is op www.swabid.nl.

 • Jazeker! Zowel de kinder- als de volwassenadviezen van het landelijke formularium zijn vrij toegankelijk via www.swabid.nl.
  U kunt ook een licentie aanschaffen voor een lokale antibioticaformularium waarbij u/uw ziekenhuis of instelling zelf het antibioticaformularium beheert. De landelijke adviezen kunt u binnen uw ziekenhuis of instelling zelf aanpassen. Zo kunt u de dosering voor een antibioticum zelf aanpassen naar 4dd i.p.v. 3dd zoals vermeld in het landelijke formularium. Ook heeft u de mogelijkheid om de adviesregels na filtering een lokale eigen volgorde te geven.

  Heeft u interesse in een lokale licentie van het antibioticaformularium of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met het SWAB secretariaat via het contactformulier op onze website.

 • Het landelijke antibioticaboekje is een elektronisch antibioticaboekje van de SWAB en is vrij toegankelijk via onze website www.swabid.nl. Er is enkel een web-versie van het nationale boekje  (deze versie is geschikt voor iPhone/Android). Er is geen PDF of papieren versie.

 • Fijn dat u ons op de hoogte brengt! Vul ons contactformulier in om ons hierover een bericht te sturen. Om uw bericht zo snel en efficiënt mogelijk te verwerken horen wij graag concreet wat er volgens u niet correct is. Tevens ontvangen wij graag de URL en een print screen van het advies op de desbetreffende webpagina, ook dit kunt u via ons contactformulier doorgeven. Uw bericht wordt vervolgens inhoudelijk beoordeeld door de redactieraad van het SWAB-ID, het kan ongeveer 2-3 maanden duren voordat een advies is aangepast binnen het nationale antibioticaformularium/SWAB-ID. 

 • Ja dat kan. Het NethMap rapport wordt in een beperkte oplage uitgegeven. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via het contactformulier.

 • Jazeker, leuk dat u uw onderwijs wilt aanmelden bij ons! Heeft u als doel het verbeteren van antibioticabeleid door medische professionals? Onderschrijft u de SWAB doelstellingen en onderwijst u de SWAB richtlijnen? Neemt u dan contact op met het secretariaat van de SWAB via het contactformulier. Wij streven ernaar uw verzoek binnen vier weken te beoordelen en een terugkoppeling te geven.

 • De SWAB staat journalisten en redacteuren graag te woord. U kunt bij ons terecht voor allerlei inhoudelijke vragen over antibiotica, antibioticabeleid, antibioticaresistentie, en vragen over standpunten en diensten van de SWAB.

  U komt met ons in contact via het contactformulier, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Om uw verzoek snel en zo efficiënt mogelijk te beantwoorden en de - qua achtergrond - meest geschikte persoon te kiezen, lezen wij in uw bericht graag het volgende terug:

  1. Over welk onderwerp gaat uw vraag?
  2. Welke vragen heeft u precies?
  3. Wat is de aanleiding, achtergrond en context?
  4. Voor welk medium is het bedoeld?
  5. Vorm interview (telefonisch, videobellen en/of face to face)
  6. Tijdsduur interview

   

  N.B. Nalezen op feitelijke juistheid is obligaat.

 • De SWAB geeft geen individuele behandeladviezen (of uitleg hiervan) aan patiënten omdat er geen behandelrelatie kan bestaan volgens de WGBO (wet geneeskundige behandelovereenkomst). Voor individuele vragen adviseren wij daarom patiënten contact op te nemen met hun eigen behandelend specialist of huisarts. Deze kan altijd - indien nodig - specifieke vragen die niet door hem/haar zelf beantwoord kunnen worden overleggen met een specialist op dat gebied, of een verwijzing tot stand brengen.

 • Interview (mei 2020) 
  Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door NU.nl geinterviewd over de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2). Lees hier het artikel op NU.nl. 

  Op onze webpagina SWAB in de media leest u meer artikelen over antibioticabeleid voor het algemene publiek. 


Contactformulier

Heeft u het antwoord op uw vraag hierboven niet kunnen vinden? Stel hier uw vraag, wij streven ernaar om u binnen 4 weken te voorzien van een reactie.

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.