Gepubliceerd op 17-03-2021

IMPACT studie

A multicenter cluster-randomized clinical trial to improve antibiotic use and reduce length of stay in hospitals: comparison of three measurement and feedback methods.


Auteurs: M.C. Kallen, M.E.J.L. Hulscher, B. Elzer, S.E. Geerlings, P.D. van der Linden, S. Teerenstra, S. Natsch, B.C. Opmeer and J.M. Prins namens de IMPACT studiegroep


De IMPACT studie is een cluster-gerandomiseerd multicenter onderzoek uitgevoerd in 21 Nederlandse ziekenhuizen, met als doel het verschil in effect op opnameduur en antibioticaduur te beoordelen van drie aanbevolen meet- en feedbackmethoden voor het gebruik van antibiotica in ziekenhuizen. De gemiddelde opnameduur over de hele groep gemeten nam na de interventie af met 0,5 dagen (p <0,001). Ondanks dat er geen verschil in effect werd gevonden tussen de drie methoden, scoorden de A-teams de methode voor kwantitatief antibioticagebruik als minder effectief voor stewardshipdoeleinden dan de PPS-ECDC en PPS-QI methodes. Daarnaast leidde consistent gebruik van de stewardship implementatietool tot een grotere afname van totaal, IV en reserve antibioticagebruik. Dit benadrukt het belang van een gestructureerde aanpak van stewardship verbeteracties.

Klik hier om het volledige artikel te lezen. Deze studie is ondersteund door de SWAB.

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.