Op 8 mei 2023 verdedigde Roel Willems aan de VU Amsterdam met succes zijn proefschrift “Acquisition of drug resistant bacteria: role of Gastric Acid Suppression”.
Deel I van het proefschrift richt zich op het risico van darmkolonisatie met resistente micro-organismen bij het gebruik van maagzuurremmers – in het bijzonder het gebruik van protonpompremmers. Onder meer een klinische case-control studie en een systematische review en meta-analyse toonden een verhoogd risico op dragerschap van multiresistente micro-organismen bij volwassen ziekenhuispatiënten die protonpompremmers gebruiken. Het risico was potentieel groter bij hogere doseringsschema’s en bij langere behandelingsduur. De grootte van het risico hing af van de onderliggende populatie – met grotere risico’s bij gehospitaliseerde patiënten, waarschijnlijk omdat zij vaker worden blootgesteld aan resistente micro-organismen tijdens het gebruik van protonpompremmers. Een studie in de open bevolking liet geen verhoogd risico zien.
Deel II beschrijft onder andere het infectierisico bij gekoloniseerde patiënten. In een uitgebreide systematische review en meta-regressie was het risico op infectie nagenoeg twee keer zo groot bij patiënten die gekoloniseerd waren met resistente Gram-negatieve bacteriën dan bij patiënten die gekoloniseerd waren met vancomycineresistente enterokokken. Het hoogste risico werd gezien voor carbapenem-resistente Enterobacterales, met een cumulatief incidentierisico op infectie van 19% na 30 dagen.
Dit proefschrift laat zien dat protonpompremmers een verhoogd risico op dragerschap van multiresistente bacteriën geven en dat dragerschap een infectierisico met zich meebrengt. Dit onderstreept het belang van het opnemen van ‘stewardship’ van protonpompremmers in bestaande ‘antibiotic stewardship’ programma’s, mede gezien de opkomst van meer resistente bacteriën en het feit dat protonpompremmers worden gebruikt door ruim 3 miljoen Nederlanders, echter niet altijd omdat ze nodig of geïndiceerd zijn. Een oordeelkundiger gebruik van protonpompremmers zal kolonisatie van multiresistente micro-organismen verminderen, met als gevolg een lagere incidentie van infecties veroorzaakt door resistente bacteriën.
De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.
Blijf op de hoogte →
In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.