Gepubliceerd op 17-09-2024

Uitkomst A-team enquête


De A-team-enquête is verspreid onder alle 69 ziekenhuizen in Nederland om de samenstelling en activiteiten van de A-teams in 2023 in kaart te brengen. In totaal 48 (70%) ziekenhuizen hebben gereageerd, wat aantoont dat in deze instellingen een actief A-team aanwezig is. De tijdsbesteding aan stewardship-activiteiten varieert sterk tussen ziekenhuizen, maar bedraagt gemiddeld 24 uur per week – dus drie werkdagen.

Opvallend is dat 63% van de A-teams structurele financiering ontvangt ter ondersteuning van hun werkzaamheden. In een beperkt aantal ziekenhuizen maakt een Deskundige Antimicrobial Stewardship (DAS) deel uit van het A-team. Dit jaar is voor het eerst uitgevraagd of A-teams activiteiten hebben opgezet in lijn met de SWAB-richtlijn ‘Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie’. Uit de resultaten blijkt dat in 21 (44%) ziekenhuizen programma’s zijn gestart om onnodige allergielabels te verminderen (zoals te zien in figuur 1).

Daarnaast blijkt dat tweederde van de ziekenhuizen is aangesloten bij de Antimicrobial Stewardship Monitor (AMSM), of op het punt staat zich aan te sluiten. Ziekenhuizen die volledige gegevens over 2023 hebben aangeleverd, hebben kunnen bijdragen aan het hoofdstuk ‘Antimicrobial Stewardship’ van de jaarlijkse NethMap/MARAN rapportage. Over 2023 hebben 18 ziekenhuizen volledige data aangeleverd. Het NethMap/MARAN rapport verschijnt in november 2024.



Figuur 1. Verdeling van ziekenhuizen per regio waar programma’s wel of niet aanwezig zijn om onnodige allergielabels te verminderen in 2023, op basis van de A-team-enquête.



- Pien Barendsen, Coördinator Antimicrobial Stewardship Monitor (AMSM)
- Jaap ten Oever, voorzitter SWAB-werkgroep Antimicrobial Stewardship
- Kim Sigaloff, vicevoorzitter SWAB-werkgroep Antimicrobial Stewardship


Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.