Gepubliceerd op 11-07-2024

Nieuwe SWAB richtlijn 'Community-acquired pneumonie (CAP)' gepubliceerd


De SWAB heeft een nieuwe richtlijn ontwikkeld: ‘Management of Community-Acquired Pneumonia in Adults met supplement . Deze richtlijn bevat aanbevelingen voor volwassenen die zich presenteren met een ‘community-acquired’ pneumonie (CAP) in het ziekenhuis. Ze zijn in overeenstemming met de NHG ‘Acuut hoesten’ richtlijn die in 2024 is opgesteld voor huisartsen. De aanbevelingen zijn van toepassing op volwassen patiënten met CAP in Nederland, uitgesloten de immuun gecompromitteerde patiënten, patiënten die een orgaan transplantatie hebben ondergaan, HIV- positieve patiënten en patiënten die behandeld worden met immunosuppressiva.

Deze richtlijn is bestemd voor zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van volwassenen met die zich presenteren in het ziekenhuis, en daarna poliklinisch of klinisch verder behandeld worden. Het doel van deze richtlijn is om artsen op de hoogte te stellen van de belangrijke ontwikkelingen en controverses in het antibioticum beleid voor patiënten met een CAP. Klik hier om de SWAB richtlijn te downloaden met supplement te downloaden. 

Deze richtlijn is opgesteld op initiatief van de SWAB door een multidisciplinaire commissie met als voorzitters prof. dr. Jan Prins (internist-infectioloog) en voorzitter prof. dr. W. Joost Wiersinga (internist-infectioloog), en tevens gemandateerde leden van de volgende wetenschappelijke verenigingen:
  Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT)
  Nederlandse Vereniging voor Internisten-Infectiologen (NVII)
  Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC)
  Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM)
  Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA)
  Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG)


Deze richtlijn draagt bij aan het optimaliseren van het antibioticabeleid en het beheersen van kosten en resistentieontwikkeling in Nederland. De SWAB richtlijnen dienen als raamwerk voor de commissies die antibioticaformularia opstellen in ziekenhuizen. Het volledige SWAB-richtlijnen overzicht vind u hier.


Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.