In 2020 hebben we de eerste versie van de OPAT-praktijkgids (Outpatient Parenteral Antimicrobial Treatment; ‘OPAT’) vormgegeven. Deze is bedoeld als hulpmiddel voor OPAT-teams (in oprichting) bij het opzetten en verder vormgeven van een OPAT-programma in de ziekenhuizen.
In de tussentijd hebben de meeste ziekenhuizen ervaring met OPAT en hebben veel ziekenhuizen een gestructureerd OPAT-programma of zijn daar mee bezig. De meeste OPAT-teams ervaren nog barrières bij dagelijkse werkzaamheden, maar daarnaast hebben vele teams ook praktische ervaring die andere teams zouden kunnen helpen.
Vanaf juli 2022 starten we met de revisie van de bestaande praktijkgids. Wij horen graag wat jullie missen in de huidige praktijkgids. We zijn ook op zoek naar ‘best practices’ die OPAT-teams willen delen en ook bijvoorbeeld informatie en instructie aan patiënten, zowel schriftelijk als via een filmpje, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Ook als u inhoudelijk mee wilt werken horen we het graag.
Contact opnemen kan t/m vrijdag 22 juli met Hester Stoorvogel via: hester.stoorvogel@radboudumc.nl
De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.
Blijf op de hoogte →
In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.