Gepubliceerd op 12-06-2020

Bijgewerkte versie van de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2) beschikbaar


In de afgelopen weken waren er geen antivirale behandelopties buiten studieverband beschikbaar. Nu ook in Nederland remdesivir via een landelijk compassionate use programma beschikbaar is gekomen, is het ad hoc document voor dit onderwerp bijgewerkt.

Goede 'supportive care' is bij deze patiënten nog steeds van groot belang. Het gebruik van remdesivir en/of experimentele therapie vereist informed consent van de patiënt, en moet met de gebruikelijke zorgvuldigheid worden toegepast. Dit zal bij voorkeur in onderzoeksverband of via een dataregistratie plaatsvinden (b.v. ISARIC) om daarmee meer bewijs voor effectiviteit en veiligheid te verkrijgen. Behandelaren dienen kennis te nemen van de nuances en beperkingen van het advies.

 

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.