Gepubliceerd op 18-10-2023

Actieweek WAAW 2023 Regionale Zorgnetwerken ABR i.s.m. SWAB


Van 18 t/m 24 november vindt de World AMR Awareness Week 2023 plaats. In Nederland organiseren de Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) diverse regionale en landelijke (online) activiteiten. Op elke dag van de WAAW zal een ander thema centraal staan. Rondom dit thema wordt informatie gedeeld en worden (online) activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn bedoeld voor professionals uit de gehele zorgsector, van artsen tot apothekers en van verpleegkundigen tot deskundigen infectiepreventie.

Maandag 20 november: Wat is antimicrobiële resistentie?
De aftrap van de WAAW 2023 via de actiewebsite www.amrweek.nl met o.a. een podcast en ervaringsverhalen van personen die leven met een resistentie bacterie.

Dinsdag 21 november: Antimicrobial stewardship (i.s.m. SWAB)
Webinar "Antibiotica bij infecties van maag en darmen" in samenwerking met de SWAB. In dit webinar zal aandacht zijn voor de inhoud van de nieuwe SWAB-richtlijn “Antimicrobiële therapie voor acute infectieuze diarree”. De focus hierbij zal liggen op de onderdelen die het meest relevant zijn voor antibiotic stewardship. Daarnaast zal er dieper ingegaan worden op C. difficile binnen en buiten het ziekenhuis. Dit webinar is bedoeld voor huisartsen, specialisten en apothekers. Deelname is kosteloos. Meer informatie over het programma en het aanmelden is de vinden via www.amrweek.nl.

Woensdag 22 november: Surveillance
Hybride symposium “BRMO’s in beeld: moleculaire surveillance in jouw regio” in Den Bosch. In het symposium, dat ook online te volgen zal zijn, zal ingegaan worden op het gebruik van Whole Genome Sequencing (WGS) voor het detecteren van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)

Donderdag 23 november: Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)
Webinar “Horizon verbreden: de verschillende perspectieven in een zee van resistentie” in samenwerking met RODIN. Tijdens dit webinar komen verschillende perspectieven in relatie tot resistentie aan bod, o.a. ervaringsverhalen, casuïstiek uit ziekenhuizen en uitdagingen in de toekomst.

Vrijdag 24 november: Infectiepreventie
Met o.a. een quiz en een podcast over het belang van infectiepreventie in relatie tot resistente micro-organismen.


Meer informatie over het programma en de mogelijkheid om u aan te melden voor de verschillende activiteiten vind u op www.amrweek.nl. Deelname is kosteloos. Wilt u op de hoogte blijven? Houd dan #rznabr en #WAAW2023 op LinkedIn en Twitter in de gaten. Of abonneer op de nieuwsbrief van het zorgnetwerk ABR uit uw regio.

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.