Gepubliceerd op 27-10-2022

Actieweek WAAW 2022 Regionale Zorgnetwerken ABR i.s.m. SWAB


In Nederland organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie (ABR) van 18 t/m 24 november diverse regionale en landelijke (online) activiteiten met als centraal thema antibioticaresistentie. Daarnaast organiseren zij in samenwerking met de SWAB op maandag 21 november een webinar die in het teken staat van antibiotica-allergie en de relatie tot antibiotic stewardship. 

Op elke dag van de WAAW zal een ander thema centraal staan. Rondom dit thema wordt informatie gedeeld en worden (online) activiteiten georganiseerd. Deze activiteiten zijn bedoeld voor professionals uit de gehele zorgsector, van artsen tot apothekers en van verpleegkundigen tot thuiszorgmedewerkers.

• Vrijdag 18 november: Wat is antibioticaresistentie?
De aftrap van de WAAW 2022 via de actiewebsite www.abrweek.nl met o.a. een digitaal actiepakket en een online quiz.

Maandag 21 november: Antibiotic stewardship (i.s.m. SWAB)
"Antibiotica-allergie: hoe krijgen we onterechte registraties de zorgketen uit?"
De Regionale Zorgnetwerken ABR organiseren in samenwerking met de SWAB een webinar over antibiotica-allergie. Hierin zal aandacht zijn voor de nieuwe SWAB richtlijn “Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie” en zullen ervaringen gedeeld worden over het opschonen van onjuiste antibiotica-allergie registraties in ziekenhuizen en in huisartsenpraktijken. Dit webinar is bedoeld voor huisartsen, specialisten en apothekers. Deelname is kosteloos. Meer informatie over het programma en het aanmelden is de vinden via https://abrweek.nl/.

Dinsdag 22 november: Surveillance
Met o.a. een symposium over surveillance van antibioticaresistentie in samenwerking met het Regionaal Rotterdam Infectieziekte Centrum (RODIN). Dit symposium zal ook online te volgen zijn.

Woensdag 23 november: Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)
Met o.a. een webinar met live publiek over transmurale overdracht bij (verdenking van) BRMO-dragerschap of infectie in het Radboudumc.

Donderdag 24 november: Infectiepreventie
Een webinar over infectiepreventie in de thuiszorg.

Meer informatie over het programma en de mogelijkheid om u aan te melden voor de verschillende activiteiten vind u op www.abrweek.nl. Wilt u op de hoogte blijven? Houd dan www.abrweek.nl en #rznabr en #WAAW2022 op LinkedIn en Twitter in de gaten. Of abonneer op de nieuwsbrief van het zorgnetwerk ABR uit uw regio.

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.