Gepubliceerd op 27-10-2022

Proefschrift “Revisiting antimicrobial therapy in critically ill patients through pharmacometrics”


Op 29 augustus 2022 heeft Eveline Wallenburg haar proefschrift “Revisiting antimicrobial therapy in critically ill patients through pharmacometrics” verdedigd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Het proefschrift toont aan dat intensive care-patiënten vaak de verkeerde dosering antibiotica krijgen. Ze ontwikkelde wiskundige modellen waarmee voor verschillende situaties de juiste dosering voorspeld kan worden.

Bacteriële infecties zijn een groot probleem bij intensive care-patiënten: maar liefst 30% overlijdt. Veelal worden standaarddoseringen aan intensive care-patiënten gegeven, gebaseerd op onderzoek bij gezonde vrijwilligers, of patiënten die niet op de intensive care zijn opgenomen. Intensive-carepatiënten zijn daarmee niet te vergelijken. De farmacokinetiek is afwijkend, bijvoorbeeld door een verhoogde nierfunctie of sterk verminderde nierinsufficiëntie.

Het proefschrift richt zich op drie veelgebruikte antibiotica op de intensive care: ciprofloxacine, flucloxacilline en piperacilline-tazobactam. De standaarddosering van ciprofloxacine en piperacilline-tazobactam was in veel gevallen te laag, vooral bij patiënten met een verhoogde nierfunctie en bij infecties veroorzaakt door verminderd gevoelige verwekkers. De standaarddosering van flucloxacilline was voor veel patiënten juist onnodig hoog. De helft van de gebruikelijke dosering is voor de meeste patiënten voldoende en kan potentieel toxiciteit voorkomen.

De modellen worden geïmplementeerd in doseersoftware, geschikt voor gebruik in de praktijk. Op basis van patiëntgegevens kan daarmee een gepersonaliseerd advies over de dosering worden gegeven. 

Eveline Wallenburg, Ziekenhuisapotheker, Ziekenhuis Rivierenland

 

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.