Gepubliceerd op 22-06-2023

Deskundigen Antimicrobial Stewardship (DAS) bijeenkomst

Op donderdag 11 mei 2023 heeft de SWAB een bijeenkomst georganiseerd voor Deskundigen Antimicrobial Stewardship (DASsers) met als hoofdthema: pneumonie.


Tijdens deze middag is o.a. het belang van het goed afnemen van een sputum in de kliniek besproken en is uitgebreid beeld gegeven van het vervolg van het microbiologisch onderzoek van een sputumkweek. 

Internist-infectioloog Rachida El Moussaoui heeft de CAP richtlijn van de SWAB toegelicht aan de hand van casuïstiek. Met sprekende voorbeelden werd interactief ingegaan op de mate van ernst van de pneumonie en de bijpassende empirische therapie. Het was een leerzame bijeenkomst. Naast het thema ‘pneumonie’ is ook het belang om elkaar te ontmoeten en te horen waar de verschillende A-teams en OPAT-teams in Nederland mee bezig zijn van toegevoegde waarde. Het is de bedoeling om 2 keer per jaar een DAS bijeenkomst te organiseren.


Ben je DASser/A-team verpleegkundige of lid van OPAT-team en wil je ook aansluiten bij de DAS bijeenkomsten? Hou dan de agenda van www.SWAB.nl in de gaten voor de volgende bijeenkomst!

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.