Gepubliceerd op 20-01-2022

Addendum leidraad medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19 beschikbaar (20-01-2022)

- 20 januari 2022 -


Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten is de SWAB-FMS Leidraad 'Medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19 (infectie met SARS–CoV-2)' geactualiseerd. Er is een addendum toegevoegd waarin geadviseerd wordt over het gebruik van Sotrovimab, zie ook het eerder (23-dec) aangepaste advies betreffende casirivimab/imdevimab. De data voortkomend uit de surveillance door het RIVM laten zien dat inmiddels landelijk 90 tot 95% van de infecties door de omikron variant worden veroorzaakt (https://www.rivm.nl/en/coronavirus-covid-19/virus/variants/omicron).

Volgens de laatste berichtgeving is sotrovimab vanaf maandag 24 januari beschikbaar in Nederland en bij het RIVM op de gebruikelijke wijze door ziekenhuisapothekers te bestellen.

Klik hier voor het volledige addendum. Het addendum is daarnaast opgenomen in hoofdstuk 4.1.2 van het advies.

Klik hier om de volledige leidraad in te zien (verversen van de webpagina voor gebruik wordt aanbevolen)

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.