Onderwerpen

SWAB in de media

Interview (maart 2021) 
Geneesmiddel voor ernstige hersenontsteking wordt ineens niet meer gemaakt. Patiënten met een ernstige ontsteking van de hersenen en het hersenvlies, veroorzaakt door een schimmel, kunnen langere tijd niet het beste middel daartegen krijgen. De enige fabrikant ervan heeft om onduidelijke reden de productie van het medicijn flucytocine (merknaam Ancotil) gestaakt, meldt de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Lees hier meer over in het artikel van de Trouw met dr. M.G.J. de Boer aan het woord.

Interview (maart 2021) 
Hoe vergaat het artsen op de werkvloer in tijden van COVID-19? Vandaag de belevenissen van internist-infectioloog dr. M. de Boer, voorzitter van de SWAB en werkzaam bij het LUMC. Hij maakt met SWAB-collega’s lange dagen om de leidraad  ‘Medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19’ actueel te houden. Lees hier het artikel van Medisch Contact. 

Interview (juni 2020) 
Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door de NOS geinterviewd over de behandeling van COVID-19. Het SWAB advies voor de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2) leest u hier. Lees hier het artikel op NOS.nl. 

Interview (mei 2020) 
Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door NU.nl geinterviewd over de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2). Het SWAB advies leest u hier. Lees hier het artikel op NU.nl. 

Podcast  (oktober 2019) 
Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) was te gast bij de podcast van Medical Innovation Company. Hier praat hij over de behandeling van Sepsis, klik hier om de podcast te beluisteren. 

Podcast  (juni 2019) 
Dr. J. Schouten (lid van de SWAB werkgroep Antimicrobial Stewardship) was te gast bij de podcast van Medical Innovation Company. Hier praat hij over Antibiotic Stewardship teams in Nederland, klik hier om de podcast te beluisteren. 

De Volkskrant  (01-04-2019)
De Volkskrant heeft een artikel gepubliceerd over niet leverbare antibiotica. In dit artikel reageert Prof. dr. J. Mouton (voormalig voorzitter SWAB) en dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) op dit onderwerp. Lees hier het artikel. 

De Volkskrant  (21-03-2018)
De Volkskrant heeft een artikel gepubliceerd over tekorten van veelgebruikte antibiotica. In dit artikel reageert dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) en Drs. B. Hendriks (lid van de SWAB werkgroep Surveillance Antibioticagebruik)op dit onderwerp. Lees hier het artikel. 

Mijn gezondheidsgids  (27-03-2017)
Mijn gezondheidsgids heeft onlangs een artikel gepubliceerd over het antibioticabeleid met diagnostiek. Lees hier het artikel. 

Trouw  (15-03-2017)

Woensdag 15 maart 2017 is de special ‘Diagnostiek’ uitgekomen als bijlage dat gedistribueerd is bij dagblad Trouw. In de special is er aandacht besteedt aan antibiotica. In dit artikele geven prof. Dr. Johan Mouton, arts-microbioloog en voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) en prof. Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en onderdeel van de Taskforce Antimicrobiële Resistentie van de RIVM hun mening over dit onderwerp. Lees hier het artikel.  

Veelgestelde vragen

 • We ontvangen sinds het begin van de COVID-19 pandemie dagelijks veel berichten, vragen en suggesties van het brede publiek, gerelateerd aan COVID-19/SARS-CoV-2. Tot nu toe was onze insteek om elk bericht te beantwoorden. Dit is i.v.m. het toenemende aantal berichten inmiddels niet meer haalbaar.

  De SWAB is een wetenschappelijke stichting die richtlijnen en handvatten voor de behandeling van infectieziekten voor artsen en apothekers opstelt. De stichting is niet ingericht voor publiekscommunicatie en mag ook geen individueel (behandel-) advies geven.

  Inkomende berichten van niet vakinhoudelijk betrokkenen worden wel gelezen, maar enkel beantwoord indien we dit als noodzakelijk beschouwen. Wij danken u voor uw begrip.

 • Interview (juni 2020) 
  Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door de NOS geinterviewd over de behandeling van COVID-19. Lees hier het artikel op NOS.nl. 

  Interview (mei 2020) 
  Dr. M. de Boer (voorzitter SWAB) is door NU.nl geinterviewd over de medicamenteuze behandelopties bij patiënten met COVID-19 (infecties met SARS-CoV-2). Lees hier het artikel op NU.nl. 

  Op onze webpagina SWAB in de media leest u meer artikelen over antibioticabeleid voor het algemene publiek. 


Alle veelgestelde vragen

Gerelateerd nieuws

 1. 18 november 2020

  18 november: Antibiotic Awareness Day!

  Ieder jaar in november, op Antibiotic Awareness Day, wordt er wereldwijd stilgestaan bij het gebruik van antibiotica.

  Lees meer

Alle nieuwsberichten

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.