Gepubliceerd op 31-03-2020

Doorhaling registratie van Fucidin 250 mg filmomhulde tabletten


Helaas heeft de SWAB vernomen dat de firma de productie van het antibioticum Fucidin (natriumfusidaat) voor de Nederlandse markt heeft stopgezet en de registratie heeft doorgehaald. Het gaat hierbij om de filmomhulde tablet van 250 mg (RVG 01369). Deze tabletten worden gebruikt bij de behandeling van infecties, die worden veroorzaakt door bepaalde bacteriën (stafylokokken). Ondanks dat het medicijn beperkt wordt gebruikt, blijft er onder voorschrijvers behoefte om het middel geregistreerd te houden. Fucidine zalf en crème blijven wel beschikbaar.

De SWAB richtlijn ‘Behandeling MRSA dragers’  benoemt fusidinezuur als een belangrijke aanvulling op de behandeling van gecompliceerde MRSA dragerschap infecties. Het CBG en de SWAB roepen firma’s op om actie te ondernemen; firma’s kunnen de vergunning van Fucidin overnemen of het product via parallel-import uit het buitenland naar Nederland halen via de ziekenhuisapotheker.

Klik hier voor het persbericht van de CBG van 31-03-2020.  

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.