Bekijk online versie



Nieuwsbrief SWAB I Editie 1, juli 2021

Beste collega,
 
Vandaag ontvangt u de eerste editie van de SWAB online nieuwsbrief, waarvoor al 700 collega’s zich hebben aangemeld. Het doel is om deze nieuwsbrief 3 keer per jaar te laten verschijnen. Via de nieuwsbrief willen we de betrokken beroepsgroepen en eigenlijk alle voorschrijvers van antibiotica nog beter op de hoogte houden van ontwikkelingen op het gebied van antibioticabeleid, resistentie en antibiotic stewardship in Nederland. Op dit moment dragen meer dan 150 professionals actief bij aan de werkzaamheden van de SWAB. Denk daarbij aan deelname aan richtlijncommissies, het up-to-date houden van het SWAB-ID of betrokkenheid bij de organisatie van de A-teams. Er gebeurt dus van alles.

Wij wensen u veel leesplezier en horen graag uw suggesties voor volgende edities.
 
Met vriendelijke groet, namens het bestuur,
 
Mark de Boer
Voorzitter SWAB


Vindt u de informatie in deze nieuwsbrief nuttig? Stuur dit bericht door naar collega’s voor wie het mogelijk ook interessant is.
Ja, ik heb een suggestie →




In deze editie:

- A-team meeting & SWAB symposium 2021
- Leidraad ‘Medicamenteuze Behandeling COVID-19’ - tot nu toe en verdere ontwikkeling
- NethMap/MARAN 2021: geen toenemende antimicrobiële resistentie in 2020
- SWAB-richtlijn ‘Urinary Tract Infections’ is beschikbaar
- SWAB/NVALT-richtlijn ‘CAP’ in revisie
- IMPACT studie
- Antimicrobiële behandeling van S. aureus bacteriemie


Heeft u problemen met de weergave van deze nieuwsbrief? Klik hier voor de online versie.



A-team meeting & SWAB symposium 2021


Met ruim 250 deelnemers was de A-team meeting en het SWAB-symposium een groot succes!

Het ochtendprogramma was gevuld met presentaties die A-teams praktische informatie geven over hoe zij hun werkzaamheden kunnen optimaliseren en die inspiratie bieden voor toekomstige activiteiten. Het middagprogramma stond geheel in het teken van S. aureus infecties.
Lees verder →




Leidraad ‘Medicamenteuze Behandeling COVID-19’ - tot nu toe en verdere ontwikkeling


De SWAB heeft in samenwerking met de FMS op 14 juli een gereviseerde versie van de SWAB/FMS leidraad gepubliceerd. Inhoudelijke aanpassingen in deze versie betreffen o.a. de fixed dose toediening van tocilizumab, de indicatie voor monoklonale antistoffen tegen SARS-CoV-2, en de bespreking van budesonide inhalatie. Tevens zijn enkele hoofdstukken gereviseerd en  is het document aangevuld met een aantal relevante publicaties.
Lees verder →




NethMap/MARAN 2021: geen toenemende antimicrobiële resistentie in 2020


In juni verscheen NethMap/MARAN 2021 met de gebruikscijfers van Antimicrobiële middelen met de resistentiedata van belangrijke pathogenen in zowel de humane gezondheidszorg als in de dierhouderij.
Lees verder →




SWAB-richtlijn ‘Urinary Tract Infections’ is beschikbaar


Eind 2020 is de nieuwe SWAB-richtlijn voor de empirische antimicrobiële therapie voor Urineweginfecties met systemische symptomen bij volwassenen gepubliceerd. Eén van de belangrijkste aanpassingen in deze richtlijn t.o.v. de versie uit 2013 zijn de aangepaste definities/categorieën van urineweginfecties.
Lees verder →




SWAB/NVALT-richtlijn ‘CAP’ in revisie


De richtlijn CAP, een gezamenlijke richtlijn van SWAB en NVALT, is vijf jaar geleden voor het laatst gereviseerd. In het najaar start de richtlijncommissie met de werkzaamheden om tot een revisie van deze richtlijn te komen. Bij de revisie in 2016 hebben we “beperkt” onderhoud gepleegd. Deze keer gaan we de richtlijn grondig herzien, volgens het huidige FMS format, waarbij we primair uitgaan van een beperkt aantal vragen. Coördinatoren namens de SWAB zijn prof. dr. Joost Wiersinga en prof. dr. Jan Prins.



IMPACT studie


De IMPACT studie is een cluster-gerandomiseerd multicenter onderzoek uitgevoerd in 21 Nederlandse ziekenhuizen, met als doel het verschil in effect op opnameduur en antibioticaduur te beoordelen van drie aanbevolen meet- en feedbackmethoden voor het gebruik van antibiotica in ziekenhuizen.
Lees verder →




Antimicrobiële behandeling van S. aureus bacteriemie


Vrijwel elke internist-infectioloog en arts-microbioloog in Nederland is betrokken bij de behandeling van patiënten met Staphylococcus aureus bacteriemie. Helaas is op dit moment voor veel aspecten van de antimicrobiële therapie weinig evidence beschikbaar. Het is op dit moment onbekend of - en in welke mate - dit in de klinische praktijk ook leidt tot veel variatie in de behandeling. Middels een online enquête willen onderzoekers uit Amsterdam UMC, LUMC, UMC Utrecht en RadboudUMC dit op systematische wijze onderzoeken.  

Bent u internist, internist-infectioloog of arts- microbioloog OF in opleiding tot deze specialismen, dan wordt u van harte uitgenodigd deze enquête in te vullen.

Deelname is vrijwillig en anoniem. Invullen duurt ca. 10 minuten. U kunt de vragenlijst vinden via onderstaande link: https://vumc.datacoll.nl/santa

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw deelname!
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met: d.t.p.buis@amsterdamumc.nl.
Deelnemen →