Bekijk online versie

SWAB Nieuwsbrief I Editie 8, november 2023

Heeft u problemen met de weergave van deze nieuwsbrief? Klik hier voor de online versie.In deze editie:

• SWAB webinar tijdens de World AMR Awareness Week 2023
• Nieuwe SWAB richtlijn 'Acute Infectieuze Diarree' gepubliceerd
• Vernieuwde OPAT praktijkgids gepubliceerd
• Nieuwe voorzitter van de SWAB werkgroep Surveillance Antibioticagebruik
• Meld je nu aan voor het ESCMID-SWAB Antimicrobial Stewardship Postgraduate Course 2024
• Save the date - Deskundige Antimicrobial Stewardship (DAS) bijeenkomst
• Artikel over antibiotica in zomereditie Leef! van Service Apotheek
• Proefschrift “Prosthetic Joint Infections, new diagnostic and treatment strategies”
• Actieve waarschuwingen en signalen vanuit de CRG
• Actieweek WAAW 2023 Regionale Zorgnetwerken ABR i.s.m. SWAB


Vindt u de informatie in deze nieuwsbrief nuttig? Stuur dit bericht door naar collega’s voor wie het mogelijk ook interessant is.SWAB webinar tijdens de World AMR Awareness Week 2023


De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks door de WHO aangekondigd om kennis en bewustwording over antimicrobiële resistentie te vergroten. Daarom organiseert de SWAB een breed geaccrediteerd en kosteloos webinar op woensdag 22 november om 19:00 uur met als thema ”Het belang van surveillance van AMR voor preventie en behandeling”. Klik hier voor aanmelden en het programma.  

Antibiotica zijn sinds hun ontdekking een van de belangrijkste hoekstenen van de moderne geneeskunde. Door gebruik in mensen en dieren worden bacteriën echter in toenemende mate resistent voor de beschikbare antibiotica, ook in Nederland. 
Lees verder →
Nieuwe SWAB richtlijn 'Acute Infectieuze Diarree' gepubliceerd


Deze richtlijn bevat aanbevelingen voor volwassenen die zich presenteren in het ziekenhuis, zowel klinisch als poliklinisch, en geeft ook adviezen voor acute infectieuze diarree bij reizigers. Voor de volledigheid wordt niet alleen aandacht besteed aan ziekte na terugkeer in Nederland, maar ook aan diarree bij reizigers tijdens de reis. De behandeling van C.difficile infecties komt ook uitgebreid aan bod.
Lees verder →
Vernieuwde OPAT praktijkgids gepubliceerd


De OPAT praktijkgids is bedoeld als hulpmiddel voor OPAT-teams (in oprichting) bij het opzetten of verder vormgeven van een OPAT-programma in hun ziekenhuis. De revisie van de OPAT praktijkgids is afgerond en aangevuld met de laatste inzichten. Daarnaast is er specifiek aandacht besteed aan het toevoegen van praktijkvoorbeelden van verschillende OPAT-teams, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Klik hier om de praktijkgids direct te downloaden.
Lees verder →
Nieuwe voorzitter van de SWAB werkgroep Surveillance Antibioticagebruik


Dr. Stephanie Natsch, ziekenhuisapotheker en tevens voorzitter van de SWAB werkgroep Surveillance Antibioticagebruik (SAG), nam in juni van dit jaar afscheid van de SWAB. Zij heeft een bijzondere staat van dienst opgebouwd binnen de SWAB en is bijna vanaf de oprichting van de Stichting betrokken geweest op het gebied van surveillance van antibioticagebruik. Het voorzitterschap van de SWAB werkgroep SAG wordt overdragen aan Jan Baltink, poliklinisch apotheker en werkzaam in het Radboudumc.
Lees verder →

 

Meld je nu aan voor het ESCMID-SWAB Antimicrobial Stewardship Postgraduate Course 2024


In 2024 zal het derde cohort starten met de tweejarige ESCMID Europese opleiding in Antimicrobial Stewardship. Het 2-jarige programma is een unieke kans voor (medisch) specialisten om van elkaar en van internationale gerenommeerde experts te leren over AMS. De opleiding heeft een Nederlands tintje want de basiscursus wordt georganiseerd door de SWAB.  

Klik hier en bekijk het volledige programma en lees meer over hoe u zich kunt inschrijven. De uiterste inschrijfdatum is 10 november 2023.
Lees verder →
Save the date - Deskundige Antimicrobial Stewardship (DAS) bijeenkomst


Op donderdag 30 november 2023 van 13:00 uur tot 17:00 uur organiseert de SWAB een DAS bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst deelt verpleegkundig specialist Tirzah Tas haar verpleegtechnische kennis en kunde gericht op vaattoegang en infuustechnologie in de breedste zin van het woord. Verder besteden we ook ruim aandacht aan scholing en ontwikkelingsmogelijkheden.
Lees verder →
Artikel over antibiotica in zomereditie Leef! van Service Apotheek


In de zomereditie van het gezondheidsmagazine Leef! van Service Apotheek is een artikel geplaatst waarin Marco Lourens en Alike van der Velden, beide onderdeel van de SWAB werkgroep Surveillance Antibioticagebruik, aan het woord komen. Hierin vertellen zij meer over antibioticaresistentie en hoe een apotheker ervoor kan zorgen dat antibiotica veilig kan worden ingezet.
Lees verder →
Proefschrift “Prosthetic Joint Infections, new diagnostic and treatment strategies”


Henk Scheper heeft zijn proefschrift “Prosthetic Joint Infections, new diagnostic and treatment strategies”, verdedigd aan de Universiteit Leiden. In het proefschrift wordt gefocust op drie thema’s. (1) Met een wondzorg app werd het verband tussen wondlekkage en prothese infecties onderzocht bij patiënten die net een nieuwe gewrichtsprothese hadden gekregen. (2) Innovatieve anti-biofilm behandelingen met antimicrobiële peptides werden onderzocht in een nieuw ontwikkeld biofilm model. (3) De uitkomsten van verschillende antimicrobiële behandelstrategieën voor PJI werden onderzocht.
Lees verder →
Actieve waarschuwingen en signalen vanuit de CRG


De Commissie Richtlijnen Gevoeligheidsbepalingen (CRG) heeft een nieuwe EUCAST waarschuwing gepubliceerd over de contaminatie verpakking van Thermo Fisher broth. Dit betreft een korte samenvatting van de waarschuwing op de EUCAST website. Daarnaast heeft de CRG achtergrond informatie toegevoegd over "EUCAST breekpunten tussen haakjes". Op dit moment zijn er vier waarschuwingen en één signaal actief.
Lees verder →
 

Actieweek WAAW 2023 Regionale Zorgnetwerken ABR i.s.m. SWAB


Tijdens de WAAW organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie van 18 t/m 24 november diverse regionale en landelijke (online) activiteiten met als centraal thema antibioticaresistentie. Daarnaast organiseren de netwerken en de SWAB gezamenlijk op dinsdag 21 november een webinar die in het teken staat van de nieuwe SWAB richtlijn ‘Acute Infectieuze Diarree’ en de relatie tot Antimicrobial Stewardship. Juist gebruik van antibiotica draagt bij aan het voorkomen van antibioticaresistentie.
Lees verder →


Help ons om deze nieuwsbrief te verbeteren.
Laat weten wat u er van vindt. Bedankt!

Goed     Slecht