Bekijk online versie

SWAB Nieuwsbrief I Editie 5, november 2022

Heeft u problemen met de weergave van deze nieuwsbrief? Klik hier voor de online versie.



In deze editie:

- SWAB webinar tijdens de World Antimicrobial Awareness Week 2022
- Beschikbaarheid laatste-lijn reserve antibiotica
- Add-on indicatiecode voor immunoglobulinen bij toxische shock syndroom door groep A streptokokken
- NethMap/MARAN 2022: Antibioticagebruik en antibioticaresistentie blijven stabiel
- Proefschrift “Revisiting antimicrobial therapy in critically ill patients through pharmacometrics”
- Actieweek WAAW 2022 Regionale Zorgnetwerken ABR i.sm. SWAB


Vindt u de informatie in deze nieuwsbrief nuttig? Stuur dit bericht door naar collega’s voor wie het mogelijk ook interessant is.



SWAB webinar tijdens de World Antimicrobial Awareness Week 2022


De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks door de WHO aangekondigd om kennis en bewustwording over antimicrobiële resistentie te vergroten. Daarom organiseert de SWAB een breed geaccrediteerd en kosteloos webinar op donderdag 24 november om 19:00 uur. Klik hier voor aanmelden en het programma.  

Antibiotica zijn sinds hun ontdekking een van de belangrijkste hoekstenen van de moderne geneeskunde. Door gebruik in mensen en dieren worden bacteriën in toenemende mate resistent voor de beschikbare antibiotica, ook in Nederland! De SWAB wil mede uitdragen dat iedereen een bijdrage kan leveren aan het onnodig tegengaan van antimicrobiële resistentie.
Lees verder →




Beschikbaarheid laatste-lijn reserve antibiotica


De afgelopen jaren is resistentieontwikkeling van Gram-negatieve pathogenen in Nederlandse ziekenhuizen redelijk stabiel gebleven. Echter worden steeds vaker micro-organismen aangetroffen met carbapenemresistentie in combinatie met een groot aantal andere resistentiegenen. Behandeling van complexe infecties met bepaalde Gram-negatieve bacteriën zijn enkel nog mogelijk met antibiotica die niet in Nederland verkrijgbaar zijn (uitgezonderd ceftazidim-avibactam), terwijl zij wel een geneesmiddelenregistratie bij EMA en/of FDA hebben. De SWAB is samen met IGJ, CBG en RIVM gestart met het zoeken naar een oplossing voor dit probleem.
Lees verder →




Add-on indicatiecode voor immunoglobulinen bij toxische shock syndroom door groep A streptokokken


Per 1 september 2022 is er een add-on indicatiecode (3116) beschikbaar voor de declaratie van de toepassing van intraveneuze immunoglobulinen bij het toxische shock syndroom veroorzaakt door groep A streptokokken (patiënten met necrotiserende fasciitis). De dosering intraveneuze immunoglobulinen bij deze indicatie betreft 1 g/kg op dag 1, gevolgd door 0,5 g/kg op dag 2 en 3. Ziekenhuizen kunnen deze hoeveelheden als add-on declareren voor zover dit past binnen de eigen met zorgverzekeraars gemaakte afspraken.
Lees verder →




NethMap/MARAN 2022: Antibioticagebruik en antibioticaresistentie blijven stabiel


In juni verscheen NethMap/MARAN 2022 met de gebruikscijfers van antimicrobiële middelen met de resistentiedata van belangrijke pathogenen in zowel de humane gezondheidszorg als in de dierhouderij.
Lees verder →




Proefschrift "Revisiting antimicrobial therapy in critically ill patients through pharmacometrics"


Eveline Wallenburg heeft recent haar proefschrift “Revisiting antimicrobial therapy in critically ill patients through pharmacometrics” verdedigd aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Het proefschrift toont aan dat intensive care-patiënten vaak de verkeerde dosering antibiotica krijgen. Ze ontwikkelde wiskundige modellen waarmee voor verschillende situaties de juiste dosering voorspeld kan worden.
Lees verder →




Actieweek WAAW 2022 Regionale Zorgnetwerken ABR i.s.m. SWAB


Tijdens de WAAW organiseren de tien Regionale Zorgnetwerken Antibioticaresistentie van 18 t/m 24 november diverse regionale en landelijke (online) activiteiten met als centraal thema antibioticaresistentie. Daarnaast organiseren zij in samenwerking met de SWAB op maandag 21 november een webinar die in het teken staat van antibiotica-allergie en de relatie tot antibiotic stewardship. Juist gebruik van antibiotica draagt bij aan het voorkomen van antibioticaresistentie.
Lees verder →




Welke onderwerpen ziet u graag terug in een volgende SWAB nieuwsbrief?

We horen graag uw suggesties voor volgende edities.
 
Ja, ik heb een suggestie →






Help ons om deze nieuwsbrief te verbeteren.
Laat weten wat u er van vindt. Bedankt!

Goed     Slecht