Bekijk online versie

SWAB Nieuwsbrief I Editie 4, juni 2022

Heeft u problemen met de weergave van deze nieuwsbrief? Klik hier voor de online versie.



In deze editie:

- Deze week is de laatste kans om u te registeren voor de A-team meeting & SWAB symposium!
- Revisie OPAT-praktijkgids: input gevraagd
- Nieuwe SWAB richtlijn ‘Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie'
- Monoklonale antistoffen en Nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) in de ambulante behandeling van COVID-19 patiënten
- NethMap evaluatie
- Carbapenemsparende Behandelstrategieën en Opties bij Carbapenemresistentie

- 1ste ESCMID-SWAB Antimicrobial Stewardship Postgraduate Course

Vindt u de informatie in deze nieuwsbrief nuttig? Stuur dit bericht door naar collega’s voor wie het mogelijk ook interessant is.



Laatste kans om u te registeren voor de
A-team meeting & SWAB symposium!


Op donderdag 30 juni 2022 organiseert de SWAB haar eerste hybride editie van de A-team meeting & het SWAB symposium. U krijgt de mogelijkheid om online deel te nemen of live op locatie aanwezig te zijn in de Jaarbeurs Utrecht. Beide bijeenkomsten zijn breed geaccrediteerd voor zorgprofessionals. Klik hier voor meer informatie over het programma, inschrijftarieven, accreditatie en het online inschrijven.
Lees verder →




Revisie OPAT-praktijkgids: input gevraagd


In 2020 heeft de SWAB de eerste versie van de OPAT-praktijkgids vormgegeven. De gids is een hulpmiddel voor OPAT-teams (in oprichting) bij het opzetten en verder vormgeven van een OPAT-programma in de ziekenhuizen. Vanaf juli 2022 zal de bestaande praktijkgids worden gereviseerd. Wij horen graag wat OPAT-teams in de huidige praktijkgids missen en we zijn op zoek naar best practices die OPAT-teams willen delen. 

Bent u zorgprofessional en wilt u inhoudelijk bijdragen aan de vernieuwde OPAT-praktijkgids? Klik dan hier.
Lees verder →




Nieuwe SWAB richtlijn ‘Aanpak bij vermoeden van antibiotica-allergie'


De SWAB heeft een nieuwe richtlijn ontwikkeld met algemene aanbevelingen voor de antimicrobiële behandeling van kinderen en volwassenen, opgenomen in het ziekenhuis met een antibiotica-allergie label (AAL) en/of die in de anamnese een allergie voor antibiotica rapporteren, en waarbij geen voorafgaande formele allergie testen zijn uitgevoerd. De richtlijn is inhoudelijk van groot belang voor de uitvoering van Antimicrobial Stewardship in de ziekenhuizen.
Lees verder →




Monoklonale antistoffen en Nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) in de ambulante behandeling van COVID-19 patiënten


De overgang van de delta-variant naar de omikron-variant van het SARS-CoV-2 virus heeft ook voor de medicamenteuze behandeling de nodige consequenties gehad. Behandeling met bepaalde monoklonale antistoffen was hierdoor niet langer effectief. Inmiddels zijn er ook orale virusremmers in Europa geregistreerd. Zij zijn hopelijk binnenkort in Nederland beschikbaar. 
Lees verder →




NethMap evaluatie

Jaarlijks publiceren de SWAB en het RIVM gezamenlijk NethMap, waarin de gegevens over antibioticagebruik en resistentie in Nederland worden gerapporteerd. Om te onderzoeken of de rapportage voldoet aan de wensen van de lezers, willen we graag een aantal vragen stellen over de waardering en het gebruik ervan. We horen graag van u waarvoor en hoe u gebruik maakt van NethMap, en welke onderwerpen u mogelijk nog mist. De uitkomsten zullen worden meegenomen in de totstandkoming van de volgende jaargangen. De enquête bestaat uit 14 vragen en het invullen duurt ±5 minuten.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.
Deelnemen aan NethMap enquête →




Carbapenemsparende Behandelstrategieën en Opties bij Carbapenem-resistentie


De SWAB-werkgroep Antimicrobial Stewardship heeft het document ‘Alternatieven voor carbapenems bij de behandeling van ESBL-producerende Enterobacterales en opties bij carbapenemresistentie’ opgesteld. Dit document richt zich op alternatieven voor infecties met bacteriën die resistent zijn tegen derdegeneratie-cefalosporines. Daarnaast geeft het handvatten voor de behandeling van infecties veroorzaakt door bacteriën met carbapenemresistentie.
Lees verder →




 

1ste ESCMID-SWAB Antimicrobial Stewardship Postgraduate Course


In juni 2022 is de tweejarige ESCMID Europese opleiding in Antimicrobial Stewardship (AMS) gestart waarin de principes van AMS diepgaand zijn behandeld. De basiscursus werd georganiseerd door de SWAB. In de ochtenden zijn algemene principes van verantwoord antibiotica beleid besproken. In de middagen waren er interactieve sessies die vooral gingen over ‘meten en verbeteren’. De eerste jaargang was volgeboekt en bestond uit een grote variatie van deelnemende nationaliteiten.
Lees verder →






Help ons om deze nieuwsbrief te verbeteren.
Laat weten wat u er van vindt. Bedankt!

Goed     Slecht