Bekijk online versie

SWAB Nieuwsbrief I Editie 7, juni 2023

Heeft u problemen met de weergave van deze nieuwsbrief? Klik hier voor de online versie.In deze editie:

• Laatste kans om u te registreren voor de A-team meeting & SWAB Symposium!
• Laatste-lijns-antibiotica: bestelprocedure ampicilline-sulbactam is operationeel
• Update CRG webpagina: EUCAST waarschuwing anaëroben disk diffusie actief
• Sneak preview nieuwe SWAB richtlijn 'Bot & gewrichtsprothese infecties'
• Deskundigen Antimicrobial Stewardship (DAS) bijeenkomst
• SWAB richtlijn 'Approach to suspected Antibiotic Allergy'
• 2de editie van de ESCMID-SWAB Antimicrobial Stewardship Postgraduate Course


Vindt u de informatie in deze nieuwsbrief nuttig? Stuur dit bericht door naar collega’s voor wie het mogelijk ook interessant is.Laatste kans om u te registreren voor de A-team meeting & SWAB Symposium! 


Op donderdag 29 juni 2023 organiseert de SWAB een hybride editie van de A-team meeting & het SWAB symposium. U krijgt de mogelijkheid om online deel te nemen of live op locatie aanwezig te zijn in de Leeuwenbergh in Utrecht. Beide bijeenkomsten zijn breed geaccrediteerd voor zorgprofessionals. Klik hier voor meer informatie over het programma, inschrijftarieven, accreditatie en het online inschrijven.
Lees verder →
Laatste-lijns-antibiotica: bestelprocedure ampicilline-sulbactam is operationeel


Na aztreonam is nu ook ampicilline-sulbactam beschikbaar in Nederland voor de behandeling van patiënten met infecties veroorzaakt door Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO). De bestelprocedure voor deze antibiotica is operationeel via de SWAB webpagina. Onder andere vindt u hoe u deze laatste-lijns-antibiotica kunt bestellen via het RIVM en nog dezelfde dag in uw ziekenhuis kunt verkrijgen. Tevens heeft de SWAB in kaart gebracht welke academische centra gevoeligheidsbepalingen voor deze middelen goed kunnen uitvoeren, deze tabel is ook te vinden via dezelfde webpagina.
Lees verder →
Update CRG webpagina: EUCAST waarschuwing anaëroben disk diffusie actief


De Commissie Richtlijnen Gevoeligheidsbepalingen (CRG) heeft een nieuwe EUCAST waarschuwing gepubliceerd over anaëroben disk diffusie. Dit betreft een korte samenvatting van de waarschuwing op de EUCAST website. Momenteel zijn er drie actieve waarschuwingen vanuit de CRG. Daarnaast is er achtergrond informatie toegevoegd over ‘EUCAST breekpunten alleen voor paper-disks van 6mm’ en ‘Aminopenicilline document EUCAST’, en is er een FAQ toegevoegd over haemophilus disk diffusie.
Lees verder →
Sneak preview nieuwe SWAB richtlijn 'Bot & gewrichtsprothese infecties'


De behandeling van gewrichtsprothese infecties is complex en vereist een multidisciplinaire benadering met betrokkenheid van orthopedisch chirurgen, internist-infectiologen en artsen-microbioloog. Er was tot op heden geen Nederlandse richtlijn voor de behandeling van gewrichtsprothese infecties, daarom is er vanuit de SWAB een brede richtlijncommissie gestart om een Nederlandse richtlijn te schrijven.
Lees verder →
Deskundigen Antimicrobial Stewardship (DAS) bijeenkomst


In mei 2023 heeft de SWAB wederom een bijeenkomst voor Deskundigen Antimicrobial Stewardship (DASsers) georganiseerd om ervaringen en kennis uit te wisselen. Dit jaar was het hoofdthema: pneumonie. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst is er ingezoomd op microbiologisch onderzoek bij een pneumonie en heeft internist-infectioloog Rachida El Moussaoui de CAP richtlijn van de SWAB toegelicht aan de hand van casuïstiek.
Lees verder →
Publicatie SWAB richtlijn 'Approach to suspected Antibiotic Allergy' in de CMI


De SWAB richtlijn 'Approach to suspected Antibiotic Allergy' is gepubliceerd in de Clinical Microbiology and infection (CMI) van de ESCMID. Deze SWAB richtlijn omvat algemene aanbevelingen voor de antimicrobiële behandeling van kinderen en volwassenen, opgenomen in het ziekenhuis met een antibiotica-allergie label (AAL) en/of die in de anamnese een allergie voor antibiotica rapporteren, en waarbij geen voorafgaande formele allergie testen zijn uitgevoerd. De richtlijn is inhoudelijk van groot belang voor de uitvoering van Antimicrobial Stewardship in de ziekenhuizen.
Lees verder →

 

2de editie van de ESCMID-SWAB Antimicrobial Stewardship Postgraduate Course


In juni 2023 is het tweede cohort gestart voor de tweejarige ESCMID Europese opleiding in Antimicrobial Stewardship (AMS). De opleiding heeft een Nederlands tintje want de basiscursus werd georganiseerd door de SWAB. In de ochtenden zijn algemene principes van verantwoord antibiotica beleid besproken. In de middagen waren er interactieve sessies die vooral gingen over ‘meten en verbeteren’. De tweede editie was wederom een succes en was volledig volgeboekt. De deelnemersgroep bestond uit een grote variatie van deelnemende nationaliteiten.
Lees verder →


Help ons om deze nieuwsbrief te verbeteren.
Laat weten wat u er van vindt. Bedankt!

Goed     Slecht