Bekijk online versie

SWAB Nieuwsbrief I Editie 10, september 2024

Heeft u problemen met de weergave van deze nieuwsbrief? Klik hier voor de online versie.



In deze editie:

• SWAB webinar tijdens de World AMR Awareness Week 2024
• Gereviseerde SWAB-richtlijn “Community-Acquired Pneumonia” online!
• Nieuwe SWAB-richtlijn “Periprosthetic Joint Infections” online!
• Uitkomst A-team enquête
• Deskundigen Antimicrobial Stewardship (DAS) bijeenkomst
• Proefschrift “Acquisition of drug resistant bacteria: role of Gastric Acid Suppression”
• World AMR Awareness Week | Doe ook mee en meld je nu aan!


Vindt u de informatie in deze nieuwsbrief nuttig? Stuur dit bericht door naar collega’s voor wie het mogelijk ook interessant is.



SWAB webinar tijdens de World AMR
Awareness Week 2024


Tijdens de World Antimicrobial Resistance (AMR) Awareness Week organiseert de SWAB een breed geaccrediteerd en kosteloos webinar op woensdag 20 november om 19:00 uur met als thema ”Antimicrobiële resistentie & beleid; past mijn patiënt in deze richtlijn?”. We behandelen de nieuwste ontwikkelingen in NethMap 2024 en bespreken de recent herziene SWAB-richtlijnen voor Community-Acquired Pneumonia (CAP) en de nieuwe richtlijn Periprosthetic Joint Infections (PJI). Aan de hand van casuïstiek wordt de praktische toepassing van de richtlijnen besproken. Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze essentiële update op het gebied van antimicrobieel beleid.
Lees meer →




Gereviseerde SWAB-richtlijn “Community-Acquired Pneumonia” online!


De herziening van de SWAB/NVALT-richtlijn voor CAP behandelt nieuwe gegevens over röntgen- en laboratoriumdiagnostiek voor CAP. Ook richt het zich op nieuwe gegevens met betrekking tot röntgen- en laboratoriumdiagnostiek voor CAP en gaat het in op de optimale duur van antibioticabehandeling en de rol van aanvullende corticosteroïden. Daarnaast wordt de waarde van vervolgbeeldvorming na ontslag besproken, evenals de korte- en langetermijngevolgen van CAP.
Lees meer →




Nieuwe SWAB-richtlijn “Periprosthetic Joint Infections” online!


Deze SWAB-richtlijn bevat aanbevelingen voor volwassenen met een geïnfecteerd kunstgewricht. Zowel de empirische als de kweekgeleide therapie komen aan bod, voor vroege en late infecties, zowel voor situaties waarin het gewricht behouden wordt als die waarbij het kunstgewricht geëxplanteerd wordt. Deze richtlijn is bestemd voor zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van volwassenen met een geïnfecteerd kunstgewricht.
Lees meer →




Uitkomst A-team enquête


De jaarlijkse SWAB A-team-enquête is verspreid onder alle 69 ziekenhuizen in Nederland om de samenstelling en activiteiten van de A-teams in 2023 in kaart te brengen. In totaal hebben 48 ziekenhuizen gereageerd, wat aantoont dat in deze instellingen een actief A-team aanwezig is. 
Lees meer →




Deskundigen Antimicrobial Stewardship (DAS) bijeenkomst


Op donderdagmiddag 3 oktober 2024 van 13:00 uur tot 17:00 uur organiseert de SWAB een DAS bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst komen DASsers vanuit het hele land samen om kennis en ervaringen uit te wisselen over diverse onderwerpen binnen het kader van Antimicrobial Stewardship, met als doel het verantwoord antibioticabeleid te vergroten en resistentie-ontwikkeling te beheersen.
Lees meer →




Proefschrift “Acquisition of drug resistant bacteria: role of Gastric Acid Suppression”


Roel Willems heeft zijn proefschrift verdedigd aan de Universiteit van Amsterdam. Dit proefschrift laat zien dat protonpompremmers een verhoogd risico op dragerschap van multiresistente bacteriën geven en dat dragerschap een infectierisico met zich meebrengt. Dit proefschrift breekt een lans voor het belang van het opnemen van ‘stewardship’ van protonpompremmers in bestaande ‘antibiotic stewardship’ programma’s.
Lees meer →




 

 

World AMR Awareness Week
Doe ook mee en meld je nu aan!


Van 18 tot 24 november staat de strijd tegen antimicrobiële resistentie centraal tijdens de World AMR Awareness Week (WAAW). Gedurende deze week organiseren de negen AMR Zorgnetwerken in Nederland diverse boeiende activiteiten. Alles is kosteloos te volgen en waar mogelijk wordt accreditatie aangevraagd. Daarnaast zijn er o.a. interessante video's, podcasts, een infographic, communicatiematerialen en een spel beschikbaar over antibioticaresistentie.
Lees meer →






Help ons om deze nieuwsbrief te verbeteren.
Laat weten wat u er van vindt. Bedankt!

Goed     Slecht