Cursus Antibioticagebruik in de praktijk

24 mrt 2021 tot 26 mrt 2021

Informatie

Datum
24 mrt 2021 tot 26 mrt 2021

Tijd
09:00 uur - 17:30 uur

Locatie
Afwisselend in Maastricht en Zwolle

De 3-daagse cursus “Antibioticagebruik in de praktijk” richt zich op de belangrijkste infectieuze ziektebeelden veroorzaakt door bacteriën en schimmels die worden behandeld in het ziekenhuis, en op de antimicrobiële therapie daartegen. Deze cursus is bedoeld voor alle medische specialismen (of AIOS) die regelmatig antibiotica voorschrijven.

Na afloop heeft de deelnemer kennis over:
1. “Grote” infectieuze ziektebeelden in het ziekenhuis en de bijbehorende diagnostiek.
2. De belangrijkste klassen van antibiotica en antifungale middelen.
3. Basale resistentieproblematiek in Nederland.
4. De rationale achter de keuzes voor verschillende therapieën van infecties.

Locatie en data
De cursus wordt afwisselend georganiseerd in Maastricht (Grand Hotel L’Empereur) en in Zwolle (Bilderberg Hotel Wientjes), beide locaties bevinden zich op minder dan 5 minuten lopen van een NS-station. Bij gelegenheid, in principe eenmaal per jaar, wordt de cursus in het buitenland georganiseerd in het Nederlands.

Tevens wordt de cursus i.s.m. de Europese vereniging voor antibiotic stewardship (ESGAP) in het Engels georganiseerd (www.antibioticscourse.com).

De eerstvolgende cursussen waarvoor u kunt inschrijven zullen plaatsvinden van 19-21 mei in Zwolle en van 22-24 september in Zwolle. Inschrijving hiervoor zal worden opengesteld in januari. Deelnemers aan de uitgestelde cursussen van 2020 zullen hierbij voorrang genieten. De cursus in Maastricht van 24-26 maart 2021 zit vooralsnog vol (ook in afwachting van de covid-maatregelen op dat moment). U kunt mailen naar event-mmb@umcutrecht.nl om op de wachtlijst te worden geplaatst. Organisatorische vragen kunt u richten aan het secretariaat medische microbiologie van het UMCU: event-mmb@umcutrecht.nl

Kosten (all in, inclusief 2 overnachtingen en maaltijden)
- Specialisten € 1125,–
- Artsen in opleiding tot specialist € 925,–
- Anderen (niet werkzaam in ziekenhuis of aan universiteit): € 1500,–

Accreditatie
Accreditatie voor deze bijeenkomst wordt aangevraagd bij de NIV (inclusief intensive care) en de NVMM.

Klik hier voor het programma en voor meer informatie. Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.