Gepubliceerd op 08-10-2024

Beëindiging SWAB/DVP-RIVM route voor aztreonam en ampicilline-sulbactam


In april 2023 hebben de SWAB en het RIVM een bestelprocedure ingericht om te voorzien in de behoefte aan laatste-lijns antibiotica bij patiënten met infecties veroorzaakt door Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO). Het RIVM en SWAB hebben in overleg besloten dat de huidige procedure per 8 oktober 2024 tot nader order wordt 'bevroren' omdat er momenteel geen middelen zijn waarvoor deze route moet worden opengehouden.

Aztreonam-avibactam
Sinds kort is het combinatiepreparaat aztreonam-avibactam (merknaam Emblaveo) van Pfizer in Nederland op de markt gekomen. Aztreonam-avibactam is in ieder geval te bestellen via groothandel Alliance. Verder kan het middel direct bij de leverancier Pfizer besteld worden. Hiermee vervalt de noodzaak om aztreonam beschikbaar te stellen via DVP-RIVM.

Ampicilline-sulbactam
Sinds de beschikbaarheid via DVP-RIVM in 2022 van ampicilline-sulbactam is er geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid dit middel te bestellen. De voorraad ampicilline-sulbactam die destijds is aangekocht verloopt binnenkort. Er is besloten de voorraad niet aan te vullen.

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.