Onderwerpen
 1. 18 november 2022

  SWAB webinar tijdens de World Antimicrobial Awareness Week 2022

  De World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) wordt jaarlijks wereldwijd door de WHO aangekondigd om kennis en bewustwording over antimicrobiële resistentie te vergroten.

  Lees meer
 2. 10 november 2022

  Behandeladvies monkeypox

  Vanaf mei 2022 zijn er patiënten met monkeypox in Nederland gediagnosticeerd. Er is deze zomer een vaccinatiecampagne gestart via de GGD. Namens de Nederlandse Vereniging van Internist-infectiologen (NVII) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) heeft een expertteam een voorlopig behandeladvies geformuleerd.

  Lees meer
 3. 08 november 2022

  SWAB-FMS richtlijn 'Medicamenteuze behandeling voor patiënten met COVID-19' gepubliceerd

  - 8 november 2022 -

  Lees meer
 4. 24 augustus 2022

  Add-on indicatiecode voor immunoglobulinen bij toxische shock syndroom door groep A streptokokken

  Per 1 september 2022 is er een add-on indicatiecode (3116) beschikbaar voor de declaratie van de toepassing van intraveneuze immunoglobulinen bij het toxische shock syndroom veroorzaakt door groep A streptokokken bij patiënten met necrotiserende fasciitis.

  Lees meer
 5. 15 juli 2022

  Revisie OPAT-praktijkgids: input gevraagd

  In 2020 hebben we de eerste versie van de OPAT-praktijkgids (Outpatient Parenteral Antimicrobial Treatment; ‘OPAT’) vormgegeven. Deze is bedoeld als hulpmiddel voor OPAT-teams (in oprichting) bij het opzetten en verder vormgeven van een OPAT-programma in de ziekenhuizen.

  Lees meer

Stichting Werkgroep Antibioticabeleid

De Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) is in 1996 opgericht op initiatief van de Vereniging voor Infectieziekten, de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers. De SWAB beoogt de kwaliteit van het antibioticagebruik in Nederland te optimaliseren teneinde een bijdrage te leveren aan de beheersing van resistentie-ontwikkeling en aan beperking van de kosten en andere negatieve effecten van antibioticagebruik.

Blijf op de hoogte →

SWAB maakt gebruik van cookies

In onze privacy statement leest u meer over ons cookiebeleid.